trygonometria
Atashi: Oblicz sinα − cosα, wiedząc, że sin2α = −89
Proszę o pomoc
24 kwi 23:34
Bogdan:
Zacznij od (sinα − cosα)2 = ...
24 kwi 23:42
Atashi: a dlaczego akurat od tego?
ja myślałam nad tym żeby skorzystać ze wzoru 2sinαcosα = −89, wyznaczyć z tego np sinα a
później podstawić go pod sin2α + cos2α = 1, ale wychodziły głupoty..
24 kwi 23:55
Bogdan:
a dlatego:
| | 8 | | 17 | |
(sinα − cosα)2 = sin2α − 2sinα cosα + cos2α = 1 − sin2α = 1 − (− |
| ) = |
| |
| | 9 | | 9 | |
sinα − cosα = ...
25 kwi 00:00
Atashi: właśnie obliczyłam to i rzeczywiście wyszło, ale dlaczego mój sposób jest zły?
25 kwi 00:02
Atashi: czyli odpowiedź to √173?
25 kwi 00:04