wielomiany
Atashi: Wyznacz wszystkie całkowite wartości paramtru q, dla których równanie x3 + 4x2 − 4qx + 5 = 0
ma co najmniej jedno rozwiązanie będące liczbą całkowitą?
Proszę o pomoc
24 kwi 23:25
Mila: rozwiązaniem całkowitym mogą być liczby:{−1,1,−5,5}
wyznacz q∊C
gdy w(1)=0
Lub
w(−1)=0
lub
w(−5)=0
lub
w(5)=0
24 kwi 23:34
Atashi: nie rozumiem, a skąd te liczby tak od razu ?
24 kwi 23:41
zombi: perwastek wymierny szukasz w dzielnikach 5 czyli wyrazu wolnego
24 kwi 23:42
Atashi: czyli rozwiązaniem jest q = 1 lub q = −2 ?
24 kwi 23:52
Mila: Zgadza się.
25 kwi 19:28