Równanie prostej
lolek123: Witam!
potrzebuje pilnie rozwiązań do 3 zadań z prostej.
1. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty A=(−3;9) B=(2;−1)
2. Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej l: 3x+2y+4=0 przechodzącej przez punkt
A=(−2;−4)
3. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej k: 4x+5y+5=0 i przechodzącej przez punkt o
współrzędnych (−4;1)
24 kwi 22:36
24 kwi 22:39
zośka: 1 . Zaczynasz od równania y=ax+b
i podstawiasz za x i y najpierw współrzędne punktu A:
9=a*(−3)+b
a potem punktu B:
−1=a*2+b
Masz układ równań z niewiadomymi a i b: −3a+b=9
2a+b=−1
Rozwiązujesz go
24 kwi 22:41
zośka: z pierwszego b=9+3a
wstawiamy do drugiego zamiast b: 2a+(9+3a)=−1
5a=−10
a=−2
zatem b=9+3*(−2)=3
Równanie tej prostej to: y=−2x+3
24 kwi 22:43
zośka: ad.2) Równanie prostej równoległej do danej będzie miało postać: 3x+2y+C=0
Podstawiamy teraz za xi y współrzędne punktu A: 3*(−2)+2*(−4)+C=0
wyliczamy C: C=14
Równanie szukanej prostej: 3x+2y+14=0
24 kwi 22:47
zośka: ad. 3 ) Równanie prostej prostopadłej do danej będzie miało postać :
−5x+4y+C=0
Podstawiamy współrzędne punktu (−4,1) i wyliczamy C:
−5*(−4)+4*1+C=0
C=−24
szukana prosta ma równanie: −5x+4y−24=0
24 kwi 22:51