Funkcja
bezendu: Znajdź punkty wspólne wykresów funkcji f i g jeśli
a) f(x)=x2−4 g(x)=5
czyli trzeba przyrównać te dwie funkcje
f(x)=g(x)
x2−4=5
x2−9=0
x2=9
x=−3 lub x=3
ok ?
24 kwi 22:25
Saizou : masz znaleźć punkty a nie tylko odcięte
24 kwi 22:26
Licealista_Theosh: Tak i obliczas f(−3) i f(3)
24 kwi 22:28
bezendu:
czyli podstawić x=−3 i x=3 dla którejś z tych funkcji
f(−3)=(−3)2−4=5
f(3)=33−4=5
A=(−3,5)
B=(3,5)
24 kwi 22:28
blan: no tak i y=5 w obu przypadkach
czyli punkty (3,5) (−3,5)
24 kwi 22:28
Saizou : łatwiej podstawić dla funkcji g(x)
24 kwi 22:28
Licealista_Theosh:
24 kwi 22:29
bezendu:
a jeszcze przykład b) to samo polecenie
f(x)=x
2+3x g(x)=2x+6
f(x)=g(x)
x
2+3x=2x+6
x
2+x−6=0
Δ=25
√Δ=5
x
1=−3
x
2=2
i teraz obojętnie do której funkcji podstawię

f(−3)=(−3)
2+3*(−3)=0
f(2)=4+6=10
24 kwi 22:33
Licealista_Theosh: Niby tak, ale lepiej jak podstawiasz do jednej. Mniejsze szanse że się kropniesz.
24 kwi 22:34
Saizou : ja zawsze podstawiam do łatwiejszej funkcji
24 kwi 22:35
bezendu: ok dzięki za uwagę
24 kwi 22:36