log
blan: Bardzo proszę o wytłumaczenie

jeśli mam taką log
1/3(y−x
2)>−1
log
1/3(y−x
2)>log
1/3(1)
−1
i czy teraz jeśli funkcja jest malejąca to zmieniam znaki czyli będzie (y−x
2)<−1 czy dobrze
myślę
24 kwi 22:16
blan: przepraszam pomoże ktoś
24 kwi 22:27
PW: | | 1 | |
−1=log1/33, bo { |
| )−1=3 |
| | 3 | |
Dalej rozwiązując nierówność korzystamy z faktu, że logarytm o podstawie mniejszej od 1 (u nas
1/3) jest funkcją malejącą, więc
log
1/3(y−x
2)
< log
1/33.
O tym nie mówi się "zmieniam znaki" i nie myśli w ten sposób, to jest zmiana nierówności na
przeciwną (było ">", po skorzystaniu z monotoniczności jest "<".
Rozwiązanie zacząć od ustalenia dziedziny, czyli napisania, że y>x
2.
24 kwi 22:30
blan: dziękuje moje wątpliwości zostały rozwiane
24 kwi 22:33
blan: a mam jeszcze takie zadanie i jest trochę dla mnie dziwne bo nie wiem o co im chodzi
Napisz równanie osi symetrii figury złożonej z okręgu o równaiu x2+y2+4x−2y−11=0 oraz z
obrazu tego okręgu otrzymanego w symetrii środkowej względem punktu O(2,5 )
24 kwi 22:36
blan: proszę o jakąś wskazówkę
24 kwi 22:43
PW: Symetria środkowa przekształca okrąg na okrąg o tym samym promieniu. Równanie obrazu będziemy
mieli więc już po przekształceniu samego środka zadanego okręgu.
x2+y2+4x−2y−11=0
(x2+4x+22)+(y2−2y+1)−11−22−1=0
(x+2)2+(y−1)2=42
Jest to okrąg o środku S1=(−2,1) i promieniu 4.
Przekształcić jego środek za pomocą symetrii o środku O uzyskując S2 − środek obrazu.
Mamy teraz dwa okręgi − ich wspólna oś symetrii to prosta S1S2 zawierająca oba środki lub
symetralna odcinka S1S2. ("lub" nie dlatego, że nie możemy się zdecydować, ale dlatego, że
obie proste spełniają warunki zadania).
24 kwi 23:16
PW: Trochę źle się wyraziłem − nie tyle "ich wspólna oś symetrii", co "oś symetrii figury będącej
ich sumą".
24 kwi 23:18
blan: aha dzieki
25 kwi 09:54