Wielomiany
ame_110: Równanie x3 − 3x2 + x − 3 = 0 spełniają liczby:
A. x = 1, x = −1 i x = 3
B. x = 3
C. x = −3
D. x = 3 i x = −1
W kluczu jest odpowiedz B, a mi wyszlo A. Moze ktos mi wytlumaczyc gdzie popelnilam blad?
24 kwi 22:03
Dominik: x3 − 3x2 + x − 3 = 0
x2(x − 3) + x − 3 = 0
(x − 3)(x2 + 1) = 0
x = 3
24 kwi 22:04
ame_110: a skad sie wzielo x2 +1 ?
ja to rozwiazalam tak ;
x(x2+1)−3(x2+1)=0
24 kwi 22:06
Dominik: x2(x − 3) + 1(x − 3) = 0
(x − 3)(x2 + 1) = 0
twoje grupowanie tez jest poprawne i prowadzi to takiego samego wyniku.
x(x2 + 1) − 3(x2 + 1) = 0
(x2 + 1)(x − 3) = 0
x = 3
zauwaz ze x2 + 1 = 0 ⇒ x2 = −1 brak rozwiazan
24 kwi 22:08
ame_110: to jak jest x
2=−1 to nie wychodzi x=1 i x=−1 ? eh
24 kwi 22:10
Dominik: nie znajdziesz takiej liczby rzeczywistej ktora po podniesieniu do kwadratu da −1 czy w ogole
liczbe ujemna.
24 kwi 22:12
Technik:
żadna liczba podniesiona do kwadratu nie da liczby ujemnej
x2−1=0
x2=1
x=−1 lub x=1
x2+1=0
x2=−1 sprzeczność
24 kwi 22:12
ame_110: ok zrozumialam

!
24 kwi 22:12