zadanka z testow
xxxxxxxx: 1.podaj dziedzine wyrazenia a nastepnie uprosc
4x
2 − 1
−−−−−−−−−−−
4x
2−4x +1
2. dla jakies wartosci wspolczynnika c funkcja f(x) = x
2 − 4x + c ma dokladnie jedno miejsce
zerowe?
pomozecie

?
24 kwi 21:21
Technik:
zadanie 1)
w mianowniku i w liczniku wzór skróconego mnożenia
| (2x−1)(2x+1) | |
| dalej już prosto |
| (2x+1)2 | |
Δ=b
2−4ac=0
Δ=(−4)
2−4c=0
16−4c=0
−4c=−16 /(−1)
4c=16
c=4
24 kwi 21:26
xxxxxxxx: dzięki

a to drugie potrafisz?
24 kwi 21:34
Technik: przecież zadanie drugie rozwiązałem Ci całe więc o co chodzi
24 kwi 21:37
Technik: zaczyna się od
b2−4ac=0
24 kwi 21:40