asymptoty ukosne na podst granicy w nieskonczonosci
alka: jak wyznaczyc asymptoty ukośne funkcji f(x) = 10 arctg (x/2) − x ?
wiem że należy wyznaczyc granicę tej funkcji przy x dążącym do plus i minus nieskończoności
oraz że jesli maja byc asymptoty ukosne to te granice muszą byc właścwie, problem w tym że mi
wychodzi cały czas lim x−>+nieskonczonosci = − nieskonczoność, lim x−>−nieskonczoność = +
nieskonczoność.
Proszę o pomoc
24 kwi 21:15
alka: ok nie bylo pytania, sprawa rozwiązana
24 kwi 23:28