pare zadań z równań, z paraboli i rombu
Mateusz: Rozwiązał by mi ktoś parę zadań ?
1.Rozwiąż równania kwadratowe:
a)5x2+7x=0
b)25x2−36=0
c)3x2−7x+2=0
2.Długość jednej z przekątnych rombu ma długość jego boku. Oblicz pole rombu wiedząc, że jego
bok ma długość 6 cm.
3.Oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego, wiedząc, że jego ramię ma długość 7, krótsza
podstawa 5, a wysokość jest równa 3√5.
4.Znajdź wzór funkcji, której wykresem jest parabola o wierzchołku W=(−1,−1) przechodząca przez
punkt P=(3,3).
5.Rozwiąż równanie: (x−1)2=(x+1)(x−1)
24 kwi 21:11
krystek: A Ty, dlaczego nie?
24 kwi 21:13
Mateusz: Mam rozwiązane 1 a) , dla mnie to jest kompletne nie porozumienie...
24 kwi 21:14
krystek: Przedstaw jak rozwiazałes , sprawdzę.
24 kwi 21:16
Mateusz: y=a(x+1)2−1
3=a(3+1)2−1 ⇒16a=4⇒ 1/4a
y=1/4(x+1)2−1
coś takiego ?
24 kwi 21:22
krystek: To jest 4 zad. postać kanoniczna . Ok
24 kwi 21:26
Mateusz: Mam jeszcze 3
wzór na pole Δ równobocznego a2{3}:4 ⇒62{3}:4⇒6{3}cm2
pole rombu 2a2{3}/4⇒62{3}/2⇒12{3}cm2
24 kwi 21:27
krystek: zad 1a) jest to niezupełne i można rozkładem na czynniki
5x2+7x=0
x(5x+7)=0 ⇔x=0 lub 5x+7=0
24 kwi 21:29
Mateusz: a to 3 mam dobrze ?
24 kwi 21:33
Mateusz: nie 3 tylko 2
24 kwi 21:33
krystek:

zad 3
Wylicz x z tw Pitagorasa
24 kwi 21:34
Mila:
4) Dobrze.
1)
a) 5x
2+7x=0 równanie niezupełne, wyłączamy x
x(5x+7)=0
x=0 lub 5x+7=0⇔5x=−7⇔
b) 25x
2−36=0
25x
2=36
c) 3x
2−7x+2=0
Δ=b
2−4a*c
Δ=7
2−4*3*2=49−24=25,
√Δ=5
24 kwi 21:34
krystek:

Zad 2 masz poprawne rozumowanie tylko zapisz poprawnie
24 kwi 21:37
Mila:
5)
(x−1)2=(x+1)(x−1)
x2−2x+1=x2−1 wzory : (a−b)*(a+b)=a2−b2 i (a−b)2=a2−2ab+b2
−2x=−2
x=1
24 kwi 21:40
krystek: @
Milu pozwól wykazać się zainteresowanemu.
24 kwi 21:42
Mateusz: Nie mam nic przeciwko pomocy @Milu
24 kwi 21:47
krystek: pomoc≠wyliczenia
24 kwi 21:48
Mateusz: Co to znaczy zapisz poprawnie chodzi ci o { zamiast pierwiastka czy jak bo nie rozumie, nie
obraziłbym się jak byś to mi zapisał ^^
24 kwi 21:50
24 kwi 21:53
Mateusz: Nie podejmie się nikt tego ostatniego zadania czyli 3 ? ^^
24 kwi 22:12
krystek: 21:34 Podstaw i licz
24 kwi 22:16
Mateusz: Coś nie wychodzi przez ten pierwiastek
czy ide w dobrym kierunku ?
x2+3{5} = 72
x2={49−9{5}}
x=7=3{5}
24 kwi 22:29
Mateusz: x2+3√5
x2=√49−9√5
x=7−3√5
?
24 kwi 22:30
Mila: 3)
x2+(3√5)2=72
x2+9*5=49
x2=49−45
x2=4
x=2
24 kwi 22:54
krystek: x2=72−(3√5)2
x2=49−9*5
x2=4⇒x=2
24 kwi 22:55
Mateusz: | 14*3√5 | |
| i nie wiem co mam zrobić z tym pierwiastkiem |
| 2 | |
24 kwi 23:12
Mateusz: czy to jest dobrze
a2+(3√5)2=72
a2+45=49
a2=4
a=2
Obw: 7 + 7 + 5 + 5 + 2 + 2 = 26
Pole: (5 + 5 + 2 + 2)/2 * 3√5 = 21√5
24 kwi 23:22
24 kwi 23:39
Mateusz: To jak sprawdzi ktoś to 3 zadanie ?
25 kwi 15:30
Licealista_Theosh:
25 kwi 15:41
Mateusz: dzięki wszystkim za pomoc kochani jesteście
25 kwi 22:26