...
Kaśka: Liczby x−3 , √7 , x+3 tworzą w danej kolejności ciąg geometryczny.Wynika stąd że ..
A) x=4
B) x=−4
C) x=−4 lub x=4
D) x=16 lub x=−16
jak to obliczyć ? ... nie rozumiem tego zadania?
24 kwi 20:42
Kaja: skoro jest to ciąg geometryczny to √72=(x−3)(x+3)
24 kwi 20:44
Kaja: stąd wylicz sobie x
24 kwi 20:44
Technik:
(√7)2=(x−3)(x+3)
7=x2−9
−x2+16=0
x2−16=0
x=−4 lub x=4
24 kwi 20:44
yep: korzystasz z tego, że w ciągu geometrycznym o kolejnych wyrazach an, am, ak zachodzi rownosc:
am2 = an*ak
stad,
√72 = (x − 3)(x + 3)
rozw. rownanie i sprawdzasz odp.
24 kwi 20:45