..
Kaśka : Rozwinięcie dziesiętne nieskończone okresowe ma liczba?
A) 1124
B) 1125
C) √2
D) π
jak to obliczyć,jest jakaś reguła na tego typu zadaniach?
co to rozwinięcie dziesiętne nieskończone okresowe?
24 kwi 20:28
Dominik: | 11 | |
| = 0,458(3) = 0,458333333333333333333333333333333333333333... i tak bez konca |
| 24 | |
√2 = 1,414213562373095048801688724209698078569671875376948073176679.....
π = 3,141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944.....
lub mozna zapamietac, ze
√2 oraz π to liczby niewymierne i cechuje je nieskonczone
nieokresowe rozwiniecie dziesietne.
24 kwi 20:32
Mila:
1) Jeśli masz ułamek nieskracalny, o całkowitym liczniku i całkowitym mainowniku (≠0),
to ma on rozwinięcie dziesiętne skończone gdy mianownik jest iloczynem 2 i 5 ( w różnych
ilościach)
np.
2) W pozostałych przypadkach ułamek ma rozwinięcie dziesiętne nieskończone i okresowe
np.
| 11 | |
| =0,4583333333333...... bo mianownik=2*2*2*3 |
| 24 | |
3) Liczby niewymierne mają rozwinięcie dziesiętne nieskończone i nieokresowe:
np.
√2,π, napisał Dominik.
24 kwi 20:44
Dominik: Mila − co do 1, jak mozna to uzasadnic? (z tym iloczynem 2 i 5) czy to jedyna mozliwa opcja?
24 kwi 20:57
krystek: w mianowniku musisz mieć 10 100 1000 itd
24 kwi 21:00
Dominik: takie oczywiste
24 kwi 21:03
Dominik: krotko mowiac − mianownik musi byc dzielnikiem dowolnej wielokrotnosci 10?
24 kwi 21:04
krystek: Inaczej mianownik musi być iloczyn samych dwójek lub samych piątek lub dwójek i piątek.
24 kwi 21:07
Dominik: tfu, nie dowolnej wielokrotnosci, a jakiejs. gdy oznaczymy mianownik jako m to musi zachodzic
tak?
24 kwi 21:09
Mila:
Patrz komentarz Krystek, 21:07− nic jaśniejszego nie może być.
24 kwi 21:22
Dominik: nie przecze, ale czy to jednoczesnie nie implikuje tego co napisalem w poscie 21:09?
24 kwi 21:27