matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sinusy
oliwka :
Suma sinusów kątów ostrych w trójkącie prostokątnym jest równa
2
√
3
3
. Oblicz iloczyn sinusów tych kątów.
24 kwi 20:11
Dominik:
2
√
3
sinx + sin(90
o
− x) =
3
2
sinx + cosx =
√
3
4
sin
2
x + cos
2
x + 2sinxcosx =
3
4
1 + 2sinxcosx =
3
1
2sinxcosx =
3
1
sinxcosx =
6
1
sinxsin(90
o
− x) =
6
24 kwi 20:17