dowodzenie twierdzeń
polo: Punkt M należy do podstawy AB trójkąta równoramiennego ABC, M≠A i M≠B. Wykaż, że suma
odległości punktu M od ramion trójkąta jest równa wysokości trójkąta, poprowadzonej z punktu
A.
24 kwi 19:45
help: pomoże ktoś?
7 cze 00:56
Bogdan:

|AC| = |BC| = a
Pole trójkąta
oraz
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P = |
| *|AC|*x + |
| *|AC|*y = |
| ax + |
| ay = |
| a(x + y) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Dalej sam kontynuuj
7 cze 01:40
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
poprawka (literówka): P = |
| *|AC|*x + |
| |BC|*y = |
| ax + |
| ay = ... |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
7 cze 01:48
help: Do tego momentu sam doszedłem, co dalej?
7 cze 02:10