wielomiany
Brunetka94: Rozłoż wielomiany :
a) W(x)= x3+7x2+12x
b) W(x)= 2x3+8x2−10x
c) W(x)= 24x6−36x4
d) W(x)= x3−4x
e) W(x)= −2x2−6x2+2x+6
f) W(x)= −x3+x2+25x−25
g) W(x)= x3−2x2−16x+32
h) W(x)= x4+3x3−8x−24
24 kwi 19:24
bezendu:
a) x3+7x2+12x
x(x2+7x+12) w nawiasie policz Δ
b) 2x(x2+4x−5) to samo w nawiasie Δ
c) 24x6−36x4
6x4(x2−6)
6x4(x−6)(x+6)
d) x3−4x
x(x2−4)
x(x−2)(x+2)
f) −x3+x2+25−25
−x2(x−1)+25(x−1)
(x−1)(−x2+25)
−(x−1)(x2−25)
−(x−1)(x−5)(x+5)
g) x3−2x2−16x+32
x2(x−2)−16(x−2)
(x−2)(x2−16)
(x−2)(x−4)(x+4)
h) x4+3x3−8x−24
x3(x+3)−8(x+3)
(x+3)(x3−8) nawias rozkładaj dalej ze wzoru skróconego mnożenia
24 kwi 19:32
Brunetka94: dziekuje
24 kwi 19:42
bezendu: @Brunetka94 Ty w tyk roku piszesz maturę
24 kwi 19:43
bezendu: podpunkt c jest źle mam nadzieje że nie przepisałaś

c) 24x
6−36x
4
6x
4(4x
2−6)
6x
4(2x−
√6)(2x+
√6)
24 kwi 19:48