Przedzial
ame_110: 4. Która z podanych liczb nie należy do przedziału <
−139 21−4√32 )
A. −1,(4)
B. 7
C. −1,443
D. 7,1
prosze o szczegolowe rozpisanie
24 kwi 19:02
wielomian: @Prosiałke wyjdź dzieciaku na dwór lepiej bo internet Ci już szkodzi
24 kwi 19:08
ame_110: a moze tak wytlumaczenie zadania

?
24 kwi 19:16
wielomian: odpowiedź D
24 kwi 19:17
ame_110: znam odpowiedz, ale niewiem jak to obliczyc ..
24 kwi 19:26
Mila:
Oblicz przybliżone wartości końców przedziału.
| 21−4√3 | |
| =obliczymy z dokładnością do 2 miejsc po przecinku i zobaczymy, czy to |
| 2 | |
wystarczy.
| | 21−4*1,73 | |
= |
| ={21−6,92}{2}=14,08:2=7,04 |
| | 2 | |
A,B,C należą do przedziału.
7,1 nie należy do danego przedziału
24 kwi 19:43
ame_110: dziekuje
24 kwi 19:48