matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
KASIA.:
Na rysunku proste BC i DE są równoległe. Stosunek obwodu trójkąta ACB do obwodu trójkąta AED wynosi 1:2. Wiadomo, że |DB| = 8 oraz |BA| = a + 1. Zatem: A. a = 3
5
B. a =
3
C. a = 1 D. a = 7 Proszę o uzasadnienie.
24 kwi 18:48
KASIA.:
przypominam się
24 kwi 19:36