trygonometria - zwiazki miedzy funkcjami
doma23w: Zapisz wyrażenia w jak najprostszej postaci:
a) (1−sinα)(1+sinα)
c)(1−cosα)(1+cosα)
bardzo proszę o pomoc...
24 kwi 18:38
hh: a)
(12−sinα2)
24 kwi 18:41
hh: c)
(12−cos2)
24 kwi 18:43
Bartek: Nie słuchaj tego na górze .
Pierwsze : (1−sinα)(1+sinα)=1−sin2α=cos2α
Zapisz sobie na kartce tożsamości trygonometryczne to będzie ci łatwiej sie nauczyć !
Jeśli sobie nie radzisz popros o wiecej rozwiązań( pisze z komórki )
24 kwi 18:53
Bartek: hh nie zaśmiecaj forum bzdurami
24 kwi 18:55
doma23w: Dziekuje, z c) sb juz poradze, a;e gdybyś mógł podpowiedzieć jeszcze b albo d....
24 kwi 19:35
Bartek: Drugie
Cosα*ctgα−(tgα*ctgα)/sinα=(cosα*ctgα)/sinα−tgα*ctgα=ctg*ctg−tg*ctg=
=ctg2α−1
uff skończyłem przepisywac komórką
Pamiętaj ze jest wiele sposobów rozwiązań .
Nawiasów nie przepisie tylko to oznacza ze te liczby maja być pod kreska ulamkowa
Cos/sin=ctg
24 kwi 20:08
Dominik: | | cosx | | 1 | | cos2x − 1 | | −(1 − cos2x) | | −sin2x | |
b) |
| − |
| = |
| = |
| = |
| |
| | tgx | | sinx | | sinx | | sinx | | sinx | |
= −sinx
24 kwi 20:12
doma23w: i teraz nie wiem, ktory wynik jest dobry... ale dziekuje obojgu
24 kwi 20:19
doma23w: "Dominik" co sie stało u cb z tgx po pierwszym rowna sie?
24 kwi 20:21
Dominik: | cosx | | 1 | | 1 | | cosx | |
| = cosx * |
| = cosx * |
| = cosx * |
| = |
| tgx | | tgx | | | | sinx | |
24 kwi 20:28
Bartek: A co jest w moim źle Dominik?
24 kwi 20:39
Dominik: idac twoim rozumowaniem
| cosx | | 1 | | tgxctgx | | cos2x − tgxctgx | |
| − |
| = cosxctgx − |
| = |
| = U{cos2x |
| tgx | | sinx | | sinx | | sinx | |
| | −(1 − cos2x) | | −sin2x | |
− 1}{sinx} = |
| = |
| = −sinx |
| | sinx | | sinx | |
calkowicie niepotrzebna zamiana 1 na tgxctgx
dodatkowo, nie rozumiem u ciebie juz pierwszego przeksztalcenia.
| | tgxctgx | | cosxctgx | |
cosxctgx − |
| ≠ |
| − tgxctgx |
| | sinx | | sinx | |
24 kwi 20:49
doma23w: aaa wiesz moze jakza d) sie zabrac...?
24 kwi 20:56
Dominik: | | 1 | | 1 − sin2x | | cos2x | |
d) |
| − sinxtgx = |
| = |
| = cosx |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
24 kwi 21:11
doma23w: okej wielkie dzięki
24 kwi 21:21
Bartek: Czuje sie ponizony

uczę sie tego dopiero 2 lekcje na matmie sorry
24 kwi 21:30
doma23w: hahaha

jest dobrze
24 kwi 21:55
Dominik: Bartek, hh nie wypisywal bzdur
istotnie (1 − sinx)(1 + sinx) jest rowne 12 − sin2x co mozna rowniez zapisac jako 1 − sin2x
czy cos2x. oboje zapisaliscie to samo.
24 kwi 22:03
Bartek: Trzeba było zapisać w najprostsze postać używając tożsamości a on to zwyczajnie pomnozyl
Odczep sie ode mnie
24 kwi 22:09
Bartek: ha ha mam racje ten głupi Dominik wreszcie sie zamknął .
24 kwi 22:59
krystek:
24 kwi 23:02
Dominik: dzieki za mile slowa. zapewne hh pomyslal, ze z taka postacia doma23w da sobie rade.
24 kwi 23:03
doma23w: ok, tak czy siak dzieki, a u hh zmyliły mnie te nawiasy i fakt, ze nie bylo wspomniane, ze to
nie jest skonczone
24 kwi 23:25