zadania z dowodzeniem, planimetria
beniamin: Jako że kompletnie nie umiem zadań z dowodzeniem, proszę Was o pomoc w 2 zadaniach.
1. Udowodnij, że odcinek łączący środki dwóch boków dowolnego trójkąta odcina trójkąt podobny
do danego. Określ skalę podobieństwa
2. Wykaż, że suma długości średni okręgu opisanego i okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny
jest równa sumie długości jego przyprostokątnych
Z góry dziękuję za pomoc
24 kwi 17:12
PW:
Zadanie 1. to prościutkie zastosowanie twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Talesa − sprawdź
treść tego twierdzenia.
Można też pokazać, że trójkąty są jednokładne i powołać się na własności jednokładności.
24 kwi 18:22
Mila:

AC=b
BC=a
AB=c
c=2R − środek okręgu opisanego na Δ prostokątnym leży w środku przeciwprostokątnej
CK=CL− punkty styczności okręgu wpisanego w kąt są jednakowo odległe od wierzchołka kąta
KA=MA
BM=BL
AB=2R=x+y
a+b=r+y+r+x=2r+(x+y)=2r+2R
2r+2R=a+b
cnw
24 kwi 19:01