ciagi
Sheppard: w ciagu arytmetycznym (an) a8=3 i a20=27
a) sprawdz czy ciag (a8,a11,a20) jest geometryczny
b) wyznacz taka wartosc n dla ktorej suma n−poczatkowych wyrazow ciagu (an) ma wartosc
najmniejsza
mam problem z tym B
24 kwi 17:09
Mila:
1) jaki ustaliłeś wzór ciągu?
24 kwi 17:26
Sheppard: nie ustalalem probowalem ze wzoru na S
n dojsc do funkcji kwadratowej czy czegos takiego
24 kwi 17:28
Mila:
1)
a
8=3 i a
20=27
a
1+7r=3
a
1+19r=27
r=2
a
1=−11
a
n=a
1+(n−1)*r
a
n=−11+(n−1)*2
a
n=−11+2n−2=−13+2n
S
n(n)=(−12+n)*n
S
n(n)=12n+n
2 wzór funkcji kwadratowej , parabola skierowana ku górze
wartość najmniejsza ( w wierzchołku) dla
24 kwi 17:48
Sheppard: Dziękuje
24 kwi 18:00