Uzasadnij że liczby są podzielne przez 10
Radek: Witam mam pewne zadanie, uzasadnij że liczby 717+718+719−1 jest podzielna przez 10
jak takie zadanie zrobić ? Dziękuje za pomoc
24 kwi 17:00
ARKUS KOSINUS: TE ZDANIA TRZEBA ZROBIĆ POPRAWNIE
24 kwi 17:01
Radek: Ale jak do niego się zabrać ?
24 kwi 17:03
ARKUS KOSINUS: zapisz dobrze to zadanie
24 kwi 17:06
Radek: 717+718+719−1 i czy jest podzielne przez 10
24 kwi 17:08
PW: Badaj ostatnią cyfrę każdego ze składników 717 ...
24 kwi 21:19
Radek: Czyli że przed nawias wyciągnąć 717?
24 kwi 22:46
PW: Jeżeli tak zrozumiałeś podpowiedź …
24 kwi 23:04
zombi: Rozpisz sobie parę pierwszych potęg 7 to coś zobaczysz...
24 kwi 23:06
Radek:
71=7
72=49
73=343
74=2401
Zauważyłem tyle że rośnie o wielokrotność 7
25 kwi 09:02
Krzysiek : No to akuratnie zauwazy dziecko > Ty masz patrzec jak jest koncowka liczby po podniesieniu do
potegi
np 71=7 to kocowka 7
72=49 to koncowka 9
73=343 to koncowka 3
74=2401 to koncowka 1
75=16807 to koncowka 7
76=117649 to koncowka 9
77= bedzie koncowka 3
78=...... bedzie koncowka 1
Teraz widzisz o co chodzi . Zmienia sie co 4 Wiec juz teraz nietrudno zauwazyc ze 716
bedzie mialo koncowke 1 to 717 bedzie mialo koncowke 7 a 718 bedzie mialo koncowke
jaka .... itd
dodaj te koncowki do siebie i chyba na koncu ma byc +1 bo jak jest cecha podzielnosci liczby
przez 10 . Co ma byc na koncu .
25 kwi 10:39
Krzysiek : Teraz widzisz co mial na mysli PW podpowiadajac Tobie .
25 kwi 10:40
Radek: Tak jest akurat −1 bo te liczby są wymyślone przeze mnie bo nie chciałem dawać takiego samego
przykładu co mam. Ale wielkie dzięki bo udało mi się zrobić na tym moim przykładnie
25 kwi 11:31
Radek: Takie pytanie mam jeszcze tak samo to działa w przypadku innych liczb ?
25 kwi 11:46
Krzysiek : Tak. Sprawdzasz co ile sie powtarza i tak jak tutaj 7+9+3 =19 i dodasz do tego 1 =20 a to
jest podzielne przez 10 bo koncowka tej liczby bedzie 0
25 kwi 13:16
radek: A odnośnie potęgi liczby 6 ?
25 kwi 20:37