aaa
Prosiałke: Oblicz wartość wyrażenia cos 35o*cos40o+cos130o*sin395o, nie korzystając z tablic i
kalkulatora.
24 kwi 16:49
Prosiałke: cos35
o*cos40
o−sin40
o*sin35
o=

?
24 kwi 16:51
hejnał: to som wzory
24 kwi 16:52
Prosiałke: Tylko powiedz mi jakie?
24 kwi 16:53
hejnał: cos(x+y)
24 kwi 16:58
Prosiałke: A co z sinusami? Jak dalej rozwiązać?
24 kwi 17:01
ARKUS KOSINUS: to bendzie cos75 cale wyrarzenie

itu znowu morzesz wzor 75=45−30
24 kwi 17:03
Prosiałke: Ale jak?
25 kwi 09:19
SoLo: Tego tyou zadania są bardzo proste, wystarczy znać "chwyt":
cos35*cos40+cos(90+40)*cos(360 +35)<−− wzory redukcyjne, których obecnie nie ma w tablicach
cos35*cos40−sin35*sin40 <−−− wzór na różnice kątów
cos(35+40)= cos 75
zauważenie, że cos 75 = cos (45 + 30)
wzór na sume kątów jeszcze raz: cos45*cos30 − sin45sin30 .....dalej już chyba dasz radę
25 kwi 09:50
Prosiałke: Oki.

Dziękuję.
25 kwi 14:48