...
Małgosia: Równanie x
2=2 jest prawdziwe wtedy i tylko wtedy gdy ?
a)x=2
b) x=0
c) x=0 lub x=2
d) x=0 lub x =−2
jest na to jakaś regułka? jak takie zadania liczyć ?
24 kwi 16:07
Ajtek:
Żadna z powyższych. Zapisz porządnie treść zadania.
24 kwi 16:09
Małgosia : x2= 2x
24 kwi 16:10
Małgosia : Przepraszam za pomyłeczkę
24 kwi 16:10
3==D: x(x−2)=0 ⇒ C.
24 kwi 16:11
Ajtek:
No to mamy:
x
2−2x=0
x*(x−2)=0
Widać już
24 kwi 16:11
Prosiałke: x2−2x=0
Wyciągasz czynnik przed nawias.
x(x−2)=0
Przyrównujesz do zera.
x=0 v x−2=0
x=2
Odp. 0,2
24 kwi 16:12