Prawdopodobienstwo Pomocy
BloYarQ:
1)Ile różnych 4−cyfrowych kodów PIN , o niepowtarzających się cyfrach można utworzyć z cyfr
parzystych. (Zero też parzystą liczbą)
2)Dominika i Julia mają skarbonki. W skarbonce Juli znajduje się 1 banknot 50zł ,dwa banknoty
20zł i trzy 10zł natomiast u Dominiki znajdują się dwa 50zł jeden 20zł i pięc 10zł Każda
losuje jeden banknot jakie jest prawdopodobienstwo że wartość przekroczy 35zł. Wynik w postaci
ułamka nieskracalnego.
3)P(A)=3/4 P(B')=1/3 P(AuB)= 3/4 Oblicz P(A∩B)
4)Ze zbioru liczb 3− cyfrowych losujemy 1 liczbę Oblicz prawdopodobienstwo ze wolosowana liczba
jest podzielna przez 2 lub 5.
5) Sposród 7 dziewczyn 4 blondynek i 3 brunetek wybrano losowo dwie które pojadą limuzyną na
bal. Oblicz prawdopodobienstwo ze limuzyna pojedzie co najmniej jedna blondynka.
6)rzucamy dwa razy Szescienna kostka do gry
a) Otrzymamy 1 oczko w 1 rzucie
b)otrzymamy 1 oczko w 2 rzucie
c)otrzymamy 1 oczko w conajmniej 1 rzucie
d) otrzymamy jedno oczko tylko w jendym rzucie
Prosiłbym o szybkie rozwiązanie zadań z góry dziękuje
24 kwi 16:07
PW:
1) Wybieramy 4 cyfry ze zbioru {0,2,4,6,8} i ustawiamy je na wszelkie możliwe sposoby w ciąg.
Takie ciągi są nazywane 4−elementowymi wariacjami bez powtórzeń o wartościach w zbiorze
5−elementowym. Liczba takich ciągów jest równa
− jest na to odpowiednie twierdzenie (wzór na liczbę wariacji bez powtórzeń).
24 kwi 16:25
bloyarq: czyli 5 silnia podzielic na 5 silnia − 4 silnia i taki wynik ?
24 kwi 16:41
popolsku.pl: pięć silnia nad pięć minus cztery (jeden) silnia jest równe pięć silnia, czyli sto dwadzieścia
24 kwi 16:43
bloyarq: dzieki a rozumiesz te inne zadania?
24 kwi 16:44
popolsku.pl: ROZUMIĘ XXXXXDDDDDDD
24 kwi 16:45
bloyarq: a mogłbyś je rozwiązać?
24 kwi 16:47