...
Kaśka: Miejscem zerowym funkcji f(x)=
x2 −4 dla x<−1
x−4 dla −1 < bądź równym x<3
x−2 dla x >bądź równemu 3
jak takie zadanie obliczyć,nie rozumiem całkowicie tego zadanka?
24 kwi 16:04
Prosiałke: f(x)=0
Podstawiasz wzór funkcji do 0 i szukasz czy x znajduje się w tym przedziale. Jeśli się znajduje
to jest miejscem zerowym.
24 kwi 16:06
Kaśka: a jaki to bo nie mogę znaleźć ?
z góry Dziękuję ślicznie
24 kwi 16:08
Prosiałke: x2−4=0 D: x<−1
x2=4
x=2 <−− sprzeczność, nie nalezy do dziedziny v x=−2 ∊D
Takim sposobem sprawdź pozostałe.
24 kwi 16:10
Kaśka : dzięki

rozumiem już
24 kwi 16:13
Prosiałke: To się cieszę.
24 kwi 16:13