...
Marta : Po rozłożeniu na czynniki wielomianu W(x)=x3+x2 +3x+3 otrzymamy wyrażenie ?
jak to obliczyć ?
powinno wyjść W(x)= (x+1)(x−3)(x+3)
tylko dlaczego tak jak to się liczy?
24 kwi 15:53
Prosiałke: Wyciągasz czynnik przed nawias.
24 kwi 15:55
Marta : tylko jak to zrobić?
24 kwi 15:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
wyciągnij część wspólną z pierwszych dwóch elementów ... wyciągnij część współną z trzeciego i
czwartego elementu ... co otrzymujesz w nawiasach
24 kwi 15:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
a przy okazji −−− zdecyduj się jakiej jesteś płci Krzysiu
24 kwi 15:58
Prosiałke: Marta. Przyjrzyj się uważnie.
Wyciągam x2 z pierwszych dwóch elementów i 3 z dwóch ostatnich elementów.
x2(x+1)+3(x+1)
Ogółem trzeba dążyć do znalezenia wspólnego wyrazu, a w tym wypadku jest to (x+1)
W(x)=(x+1)(x2+3)
Dalej nie da się tego rozłożyć.
24 kwi 16:02
Prosiałke: A może chciał się nazywać Marta?
24 kwi 16:03