całka nieoznaczona
psik: | | 1 | |
Pomoże ktoś z całką ∫ |
| dt. Jak 'ugryźć"? |
| | 4+3e−x | |
24 kwi 15:34
3==D: NIE GRYŚ, GŁODNY NIE JESTES SOBOM
24 kwi 16:21
psik: szybciej
24 kwi 16:48
Mila:
1)Podstawienie e−x=t,
2) potem ułamki proste.
24 kwi 17:10
psik: a czy jak e
−x=t to potem −e{−x)dx=dt, i co z tym zrobić? Aa, to będzie jakby −tdx=dt cztli
| | −dt | |
dx= |
| ? Do tego nie mogłem dojść... Teraz jest jasne |
| | t | |
24 kwi 19:33
psik: | | −dt | | 1 | | A | | B | |
∫ |
| i potem |
| = |
| + |
| czyli 1=4A+3At+Bt czyli 3A+B = 0 |
| | t(4+3t) | | t(4+3t) | | t | | 4+3t | |
i 4A = 1 czyli A = 1/4 i B = −3/4?
24 kwi 19:44
24 kwi 19:46
psik: Aha, ok dzięki
24 kwi 19:46
psik:
24 kwi 19:46
Mila: | | 1 | | 4+3e−x | | 1 | |
= |
| ln |
| = |
| ln(4ex+3)+C |
| | 4 | | e−x | | 4 | |
pomnożyć licznik i mianownik przez e
x
24 kwi 19:50