matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Michał:
Wykaż, że jeżeli ciąg an jest ciągiem arytmetycznym, to a
n
=(a
n+k
+ a
n−k
)/2 gdzie k<n
24 kwi 15:22
Michał:
odświeżam. proszę o pomoc
24 kwi 15:34
piotr:
a
n+k
=a
n
+k*r a
n−k
=a
n
−k*r a
n
=(a
n
+k*r + a
n
−k*r)/2 a
n
=(2*a
n
)/2 L=P
24 kwi 15:49