rachunek prawdopodobieństwa
Marta: 1. Z talii 52 kart losujemy 1 kartę. Oblicz prawdopodobieństwo, że będzie to karta :
A− starsza od damy
B− starsza od króla i karta koloru czarnego
C− król lub karta koloru pik
2. Niech A i B będą zdarzeniami zbioru Ω oraz P(A)= 25, P(B)= 35, P(A∩B)= 23
Uporządkuj rosnąco liczby P(A'), P(A∪B), P(B').
24 kwi 13:51
Prosiałke: A − mogą to być 4 króle i 4 asy
24 kwi 13:56
Prosiałke: B − 2 Asy czarne.
C− 4 króle i 12 innych kart koloru pik. (Jest ich 13, ale 1 uwzględniliśmy w królach)
24 kwi 13:58