funkcja kwadratowa
Marta: 1. Wyznacz wartość współczynnika a, dla którego funkcja f(x)= ax2−4x+2 nie ma miejsc zerowych.
2. Wyznacz współczynniki trójmianu kwadratowego y=x2+bx+c, mając dane jego miejsca zerowe −1
oraz 5.
24 kwi 13:44
Marta: 1. Oblicz objętość stożka o wysokości H=10, wiedząc, że jego przekrój osiowy jest:
a) trójkątem równobocznym
b) trójkątem prostokątnym.
2. Oblicz objętość stożka wiedząc, że kąt rozwarty stożka ma miarę 120stopni a wysokość bryły
ma długość 12cm.
24 kwi 13:45
Kaja: 1. Δ<0
Δ=16−8a
16−8a<0
8a>16
a>2
2. y=(x+1)(x−5)=x2−4x−5
zatem b=−4 c=−5
24 kwi 13:48