funkcja kwadratowa
Marta: 1. Wyznacz współczynniki trójmianu kwadratowego y=x2+bx+c, mając dane współrzędne wierzchołka
paraboli W(2, −5)
2. Rozwiąż równania.
a) x2=(1−x)(1+x)
b) x(x+1)=9x−16
c) (x−3)2=(2x−1)(x−3)
Mega potrzebne, proszę o rozwiązanie.
24 kwi 13:44
Prosiałke: Masz podane a. a=1
Podstawiasz wszystko to do postaci kanonicznej.
y=(x−2)2−5 i wymnażasz.
24 kwi 13:47
Prosiałke: 2. x
2=1−x
2
2x
2=1
x
2=1/2
24 kwi 13:49
Kaja: 2. a) x
2=1−x
2
2x
2=1
24 kwi 13:50
Prosiałke: Reszte sama dasz sobie radę bo to nic trudnego w liceum.
24 kwi 13:50