cosinus x
SKI:
jak wyznaczyć x ?
24 kwi 12:59
ICSP: zastosuj funkcje odwrotną do cos
24 kwi 12:59
aniabb: x = arccos √3/12 ≈ 83°
24 kwi 13:09
SKI: w tym problem że to będzie na kolokwium i nie mogę użyć kalkulatora + musi to być w pi/coś żeby
do granic całki podstawić
a może inaczej muszę rozwiązać takie coś
tgx = 2√3 cosx
24 kwi 13:34
jikA:
cos(x) ≠ 0
tg(x) = 2
√3cos(x) / * cos(x)
sin(x) = 2
√3cos
2(x)
sin(x) = 2
√3 − 2
√3sin
2(x)
2
√3sin
2(x) + sin(x) − 2
√3 = 0
Δ = 1 + 48
√Δ = 7
| | −1 − 7 | |
sin(x) = |
| ⇒ sprzeczność |
| | 4√3 | |
| | −1 + 7 | | √3 | |
sin(x) = |
| ⇒ sin(x) = |
| |
| | 4√3 | | 2 | |
24 kwi 14:00
SKI: dzięki.
24 kwi 14:09