help
thomas: wykaż że liczba √3−2 √2 − √2 jest liczbą całkowitą
24 kwi 12:50
Prosiałke: Podpowiedź. 3−2√2 jest wzorem skróconego mnożenia.
24 kwi 12:51
thomas: rozwiążesz?
24 kwi 12:53
Prosiałke: a2+2ab+b2
a2+b2=3
2ab=−2√2
24 kwi 12:53
aniabb: a=√2 b=−1
√(a+b)2=|a+b|
√2−1−√2 = −1 ∊ C
24 kwi 12:55
Prosiałke: √(1−√2)2 −√2
|1−√2|−√2=
1−√2 jest liczbą ujemną, więc trzeba pokombinować by znak był dodatni, gdyż jest ta liczba w
module.
Tzn. −1+√2−√2=−1 ∊C
24 kwi 12:56
Kaja: √2−2√2+1−√2=√(√2−1)2−√2=|√2−1|−√2=√2−1−√2=−1
24 kwi 12:57
thomas: danke
24 kwi 12:59