Zdarzenia C, że wartość bezwzględna różnicy wylosowanych liczb jest większa od 1
alm:

Losujemy jednocześnie 2 liczby naturalne należące do przedziału (4, 11>. Oblicz
prawdopodobieństwo:
c) zdarzenia C, że wartość bezwzględna różnicy wylosowanych liczb jest większa od 1.
|Ω|=21
Czyli:
Jak na rysunku pustych pól mamy 19
121−19=102
Teraz pytanie dlaczego w odpowiedziach mam że liczb jest 15.
Odpowiadało by to uwzględnieniu tylko połowy kropek.
24 kwi 12:25
alm: Zaznaczone są liczby których wartość bezwzględna różnicy jest większa od 1.
24 kwi 12:28
Artur_z_miasta_Neptuna: \
Po pierwsze:
skąd |Ω| = 21

po drugie ... skąd później piszesz
121 (czyli 11*11) − 19

po trzecie ... |Ω| = (11−4)*(11−4) = 7*7 = 49
Zauważ, że Ty rozwiązujesz (tak a nie inaczej zbudowana Ω) prawdopodobieństwo Z KOLEJNOŚCIĄ
braną pod uwagę ... to nie jest błąd (wręcz przeciwnie − ja praktycznie zawsze tak liczyłem)
tylko pamiętaj, że wtedy zarówno |Ω| jak i |C| będą proporcjonalnie większe niż dla Ω
zbudowanej tak, że kolejność nie jest brana pod uwagę (a wartości w odpowiedziach książki
zapewne właśnie dla takiej Ω są)
24 kwi 12:48
aniabb: bo losujemy jednocześnie więc 7,5 to to samo co 5,7 (oba naraz mamy w ręku)
dlatego tylko połowa kropek
24 kwi 12:50