matematykaszkolna.pl
Geometria, prosze o pomoc:( marti: Dany jest okrąg o równaniu (x+2)2+(y−3)2=4 Prosta o równaniu x = 0 jest jedną ze stycznych do tego okręgu przechodzących przez punkt A.(0,−1)Wyznacz równanie drugiej stycznej do tego okręgu, przechodzącej przez punkt A. Czy da się to zadanie zrobić z odległości punktu od prostej? błagam o pomoc
24 kwi 12:22
aniabb: rysunekrównanie stycznej która przechodzi przez A to y=ax−1 wstawiasz do równania okręgu i Δ=0 bo 1 punkt styczności albo z odległości od prostej
|−2a−3−1| 

=2
a2+1 
24 kwi 12:28
marti:
 3 
pierwszym spodobem wyliczylam i wyszlo mi y= −

x −1
 4 
ale drugim sposobem tez musze zrobic a za bardzo go nie rozumiem.. wiem ze jest wzor :
 |Axo+Byo+C| 
d=

A2+B2 
ale nie wiem za bardzo co jest czym. no bo jak mam prostą o rownaniu: y= ax −1 to przenosze na drugfa strone y−ax+1=0 i rozumiem ze w tym wypadku : A =1 B=−a C=1 wiec nie rozumiem jak to zapisalas? Bardzo prosze o wytlumaczenie
24 kwi 13:00
aniabb: a= −3/4 druga styczna y= −3/4x −1
24 kwi 13:01
marti: tak, tak to wiem, wyliczylam to pierwszym sposobem, ale chodzi mi o drugi sposob i Twoja odp:
 |−2a−3−1| 

a2+1 
nie wiem skad co sie wzielo w tym wzorze
24 kwi 13:03
aniabb: ja przeniosłam na druga stronę ale przy module to nie ma znaczenia A to to co jest przed x więc u Ciebie A=−a B=1 C=1 mam to samo tylko od razu wstawiłam środek okręgu
24 kwi 13:03
aniabb: moja prosta była ax−y−1=0
24 kwi 13:04
marti: Dzieki! emotka zrozumialam emotka
24 kwi 13:05