Geometria, prosze o pomoc:(
marti: Dany jest okrąg o równaniu (x+2)
2+(y−3)
2=4
Prosta o równaniu x = 0 jest jedną ze stycznych do tego okręgu
przechodzących przez punkt A.(0,−1)Wyznacz równanie drugiej stycznej do tego okręgu,
przechodzącej przez punkt A.
Czy da się to zadanie zrobić z odległości punktu od prostej? błagam o pomoc
24 kwi 12:22
aniabb:

równanie stycznej która przechodzi przez A to y=ax−1
wstawiasz do równania okręgu i Δ=0 bo 1 punkt styczności
albo z odległości od prostej
24 kwi 12:28
marti: | | 3 | |
pierwszym spodobem wyliczylam i wyszlo mi y= − |
| x −1 |
| | 4 | |
ale drugim sposobem tez musze zrobic a za bardzo go nie rozumiem..
wiem ze jest wzor :
ale nie wiem za bardzo co jest czym.
no bo jak mam prostą o rownaniu:
y= ax −1 to przenosze na drugfa strone
y−ax+1=0
i rozumiem ze w tym wypadku :
A =1
B=−a
C=1
wiec nie rozumiem jak to zapisalas?
Bardzo prosze o wytlumaczenie
24 kwi 13:00
aniabb: a= −3/4
druga styczna y= −3/4x −1
24 kwi 13:01
marti: tak, tak to wiem, wyliczylam to pierwszym sposobem, ale chodzi mi o drugi sposob i Twoja odp:
nie wiem skad co sie wzielo w tym wzorze
24 kwi 13:03
aniabb: ja przeniosłam na druga stronę ale przy module to nie ma znaczenia
A to to co jest przed x więc u Ciebie A=−a B=1 C=1
mam to samo tylko od razu wstawiłam środek okręgu
24 kwi 13:03
aniabb: moja prosta była ax−y−1=0
24 kwi 13:04
marti: Dzieki!

zrozumialam
24 kwi 13:05