całki,
psik: Proszę o pomoc.
Obliczyć całki :
∫cos6xdx oraz ∫sin5xdx
24 kwi 11:39
psik: Pomoże ktoś?
24 kwi 12:28
psik: | | dx | |
i jeszcze całke nieoznaczoną ∫ |
| w granicach <e,∞>. Całkę obliczyłem przez |
| | xln4x | |
| | dt | |
podstawienie i wyszło ∫ |
| i co dalej? |
| | t4 | |
24 kwi 12:29
24 kwi 12:32
psik: z całką nieoznaczoną sobie poradziłem ale nadal nie wiem jak obliczyć trygonometryczne
24 kwi 12:33
psik: dzięki. A jakie podstawienie zrobić np przy cos6x? może zamienić na (1−sin2x)2*cos2xdx? Ale
tak próbowałem i nie wyszło
24 kwi 12:34
Alibej:
y=∫sin5x ; cosx=t;y=− ∫(1−t2)2dt ;y=∫2t2 dt− ∫dt −∫t4 dt=23cos3x−cosx −
15cos5x + C
18.43 Krysicki i Włodarski
24 kwi 12:49
psik: też mam taką odpowiedź. Z kolei odpowiedź w moim skrypcie to :
−1/5sin
4xcosx−4/15sin
2xcosx−8/15cosx+C i nie mam pojęcia skad im się to wzięło. Magia
funkcji trygonometrycznych że różne wyniki a dobrze, ale mimo wszystko dali z sinxcosx jakieś
dziwne podstawienie. Nie mam zbioru Krysickiego niestety a słyszałem że bardzo dobry
24 kwi 13:15
psik: W takim razie pomoże ktoś jeszcze z cos
6xdx? I dzięki za odpowiedź
24 kwi 13:16
psik: odświeżam
24 kwi 15:33
psik: nikt nie pomoże z cos6xdx?
24 kwi 15:43
Krzysiek: przez części możesz liczyć lub skorzystać z gotowego wzoru na tego typu całkę. albo
podstawienie t=tgx
24 kwi 16:45
Mila:
∫cos6x dx=∫cos
5x*cosx dx= przez części:
[cos
5x=u, −5cos
4x sinx dx=du, dv=cosx dx, v=∫cosx dx=sinx]
cd
=cos
5xsinx+5∫cos
4x sin
2xdx=cos
5xsinx+5∫cos
4x*(1−cos
2x) dx=
=cos
5xsinx+5∫cos
4x dx−5∫cos
6xdx= przenoszę ostatnią całkę na lewą stronę
6∫cos6x dx=cos
5xsinx+5∫cos
4x dx= cdn
| | 1 | | 3 | | 3 | |
J=∫cos4x dx= |
| cos3xsinx+ |
| sinx cosx+ |
| x policzysz tę całkę? |
| | 4 | | 8 | | 8 | |
| | 5 | | 15 | | 15 | |
cd=cos5xsinx+ |
| cos3xsinx+ |
| sinx cosx+ |
| x |
| | 4 | | 8 | | 8 | |
| | 1 | | 5 | | 5 | | 5 | |
∫cos6x dx= |
| cos5xsinx+ |
| cos3xsinx+ |
| sinx cosx+ |
| x+C |
| | 6 | | 24 | | 16 | | 16 | |
Liczyłam pochodną i wyszło cos
6x
24 kwi 16:46
psik: Dziekuje bardzo
24 kwi 18:59
Mila:
24 kwi 19:02