całka podwójna
zielonyy: witam

potrzebuję pomocy z taką milutką całeczką
| | x2 | | y2 | |
D={(x,y): |
| + |
| ≤1 , y≥|x| |
| | 9 | | 4 | |
bardzo proszę o wskazówki, co do 1−szej figury. domyślam się, że jest to koło, ale jak to
narysować ?
24 kwi 10:37
Krzysiek: pierwsza nierówność opisuje elipsę
przejdź na współrzędne(eliptyczne/biegunowe):
x=3rcosφ
y=2rsinφ
wtedy łatwo policzysz całkę.
granice calkowania dla φ obliczysz z drugiej nierówności.
24 kwi 12:23
zielonyy: do tego właśnie momentu doszedłem sam... ale dalej nie mam pojęcia co z tym zrobić..?
24 kwi 13:25
Krzysiek: policzyłeś granice całkowania dla 'r' i 'φ'? ile wynosi jakobian, a potem wstawiasz do całki i
liczysz całkę podwójną
24 kwi 16:44