całki oznaczone
aa: jak obliczyc pole utworzonej przez obrot wokół osi Ox cosinusoidy ?
24 kwi 08:37
aniabb: policzyć pole od 0 do π/2 i pomnożyć razy 2 i razy tyle ile tych ćwiartek mieści Ci sie w
granicach
24 kwi 09:04
aa: a możesz jaśniej ? bo nie rozumiem do końca całek oznaczonych .
24 kwi 09:30
24 kwi 10:17
aniabb:

zakreskowane pole to całka z cosx w zakresie od 0 do π/2 i wynosi :
π/2
∫cosxdx=sinx = sin(π/2) − sin0 = 1
0
ostatnia linijka
https://matematykaszkolna.pl/strona/2110.html
więc pole pod spodem też 1 dlatego napisałam pomnóż przez 2 ... i teraz pytanie jak daleko
miałaś liczyć
skoro napisałaś całka oznaczona to masz jakiś zakres, bo jeśli nie to bez liczenia możesz
powiedzieć że nieskończoność
24 kwi 10:26
Mila: W treści chyba czegoś brakuje. Uzupełnij, bo to chyba chodzi o powierzchnie bryły obrotowej.
24 kwi 16:54