matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
okręgi
KASIA.:
5
Dane sa dwa okregi o(A,r1) oraz o(B,r2) takie, że r1=2a+5, r2=a+3 przy czym a>−
.
2
Wiadomo, że |AB|=2. Okregi te sa styczne wewnetrznie jesli: a)a = 0 b)a = 1 c)a = −1 d)a =− 2 ?
23 kwi 23:56
Janek191:
Okręgi są styczne wewnętrznie, jeżeli I AB I = I r1 − r2 I czyli, gdy I 2a + 5 − ( a + 3) I = 2 I a + 2 I = 2 a + 2 = − 2 ∨ a + 2 = 2
−5
a = − 4 <
∨ a = 0
2
Odp. a ) ========
24 kwi 07:19