równanie
tre: rozwiąż równanie:
t2+(√3−1)t−√3=0
za cholerę nie chce mi wyjść to samo co jest w książce...
23 kwi 23:47
Ajtek:
Licz deltę.
23 kwi 23:48
Technik: pokaż jak liczysz
23 kwi 23:49
pigor: ... , no to np. tak:
t2+(√3−1)t−√3= 0 ⇔ t
2−t+
√3t−
√3= 0 ⇔ t(t−1)+
√3(t−1)= 0 ⇔
⇔ (t−1)(t+
√3)= 0 ⇔ t−1= 0 lub t+
√3= 0 ⇔
t=1 lub
t= −√3 . ...
24 kwi 00:44
tre: pingor dzięki! bo właśnie LICZYŁEM deltę ale wychodziło mi 4+2√2 i potem miejsca zerowe były
jakieś dziwne i w ogóle nie zgadzały się z odpowiedziami.
24 kwi 15:10