pomocy
Olka: Hej

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Remont budynku miało wykonać 18 robotników w czasie 12 godzin. Po 7 godzinach wspólnej pracy
ośmiu robotników skierowano do innych prac. Zakładając, że wszyscy robotnicy pracują z tą samą
wydajnością oblicz, o ile godzin wydłuży się czas wykonania remontu budynku.
23 kwi 23:00
Janek191:
R − remont do wykonania
w − wydajność pracy jednego robotnika
Mamy
t = 12 h
t1 = 7 h
R = 18 w*12 = 216 w
18w *7 + 10w*t2 = 216 w
więc
10w*t2 = 216 w − 126 w = 90 w / : 10 w
t2 = 9
t1 + t2 = 7 + 9 = 16 − praca zostanie wykonana w czasie 16 h, czyli będzie trwała dłużej
o 4 h.
24 kwi 07:51