misz masz random
ciekawski: Kilka zadań, jak ktoś by miał wolną chwilę niech zajrzy

Będę dodawał w pewnych odstępach czasowych.
1. Jeżeli A =( −5, 2 ) i B =( 1 ,0 ) oraz AP(wektor) + BP(wektor) = 3AB(wektor), to jakie
punkt P ma współrzędne?
2.Na rysunku przedstawiono części wykresów dwóch funkcji dla x∊<−1;1>.
Wskaż te funkcje
a)f(x)=|1−x| i g(x)=1
b)f(x)=|x|+|1−x| i g(x)=x
c)
f(x)=|x−1|−|x| i g(x)=x
d)f(x)=x−|2x| i g(x)=1
e)inna odp.
Po kolei co z funkcja jeśli można
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/493a6361141554d7.html
23 kwi 22:48
PW: Odpowiedzi z g(x)=1 odpadają (musiałaby być pozioma kreska nad całym przedziałem <−1,1>.
Obie funkcje mają wartość 1 dla x=1, więc c) też odpada, bo f(1)=−1
Odp. b) jest dobra, f(1)=g(1)=1, dla x>0 jest f(x)=1, a f(0)=1 i f(−1)=3
23 kwi 23:47
Janek191:
z.1
A =( − 5; 2), B = ( 1; 0)
P = ( x; y)
→
AB = [ 1 − (−5); 0 − 2 ] = [ 6 ; − 2 ]
→
3* AB = 3*[ 6 ; − 2 ] = [ 18; − 6 ]
→
AP = [ x − ( − 5) ; y − 2 ] = [ x + 5; y − 2 ]
→
BP = [ x − 1 ; y − 0 ] = [ x − 1 ; y ]
zatem
→ →
AP + BP = [ x + 5 ; y − 2 ] + [ x − 1 ; y ] = [ 2 x + 4; 2 y − 2 ] = [ 18; − 6 ]
i dlatego
2 x + 4 = 18 ∧ 2 y − 2 = − 6
2 x = 14 ∧ 2 y = − 4
x = 7 ∧ y = − 2
Odp. P = ( 7 ; − 2 )
================
24 kwi 07:38
24 kwi 17:06
ciekawski: 4.
Czy dana funkcja jest zgodna z powyższą?
Odp. Nie
26 kwi 19:44
ciekawski: 5.
Ile liczb postaci kπ, gdzie k∊ℤ, należy do zbioru rozwiązań nierówności x
2+7x+12<0?
Mogłby ktoś wytłumaczyć polecenie, tzn. jak traktować to kπ?
26 kwi 20:01
Bogdan:
Tu x∊(−4, −3)
−2*π ∉ (−4, −3), −1*π ∊ (−4, −3), 0*π ∉ (−4, −3), 1*π ∉ (−4, −3)
Tylko −1*π należy do zbioru rozwiązań nierówności.
26 kwi 20:16
ciekawski: π traktować jako ≈3.14? Myślałem, że to coś innego tutaj. Dzięki Bogdan
26 kwi 21:08
ciekawski: | | ⎧ | x−y=a | |
| Układ równań liniowych | ⎩ | bx+cy=3 | z parametrami a,b,c ma nieskonczenie wiele rozwiazan i
|
jednym z nich jest para (3;2). Wynika stąd, że:
A. rozwiązaniem układu jest każda para liczb rzeczywistych;
B.a=−1;
C.b=1 i c=−1
D. b=3 i c=−3
Dobrze?
19 maj 15:19