Ponawiam prośbę o rozwiązanie: Która z liczb:−1,0,1/2,1 należy do zbioru wartośc
danix: Ponawiam prośbę o rozwiązanie: Która z liczb:−1,0,1/2,1 należy do zbioru wartości funkcji f(x)=
x2+1/1−x2
23 kwi 22:33
Ajtek:
Dziedzina x∊R\{−1;1}
I teraz podstawiaj:
| | x2+1 | |
−1= |
| wylicz x i zobaczy czy należy do dziedziny. Jak należy, to ta liczba należy |
| | x2−1 | |
do Z
w.
23 kwi 22:37
danix: odp. prawidłowa to 1, ale po wstawieniu za x 1 wychodzi mi równanie sprzeczne
1=x2+1/x2−1 ∥*x2−1
x2−1=x2+1
23 kwi 22:54
Ajtek:
A jak inne wychodzą
23 kwi 22:55
danix: −x2+1=x2+1; f(x)=−1
0=x2+1; f(x)=0
1/2x2−1/2=x2+1; f(x)=1/2
W kluczu jest odp. f(x)=1
23 kwi 23:00
Ajtek:
Chwila

.
23 kwi 23:04
Ajtek:

Powinno wyjść −1. Masz rysunek.
23 kwi 23:06
danix: może coś nie tak robię w równaniach bo podr. jest rzetelny, więc pomyłki nie ma...
23 kwi 23:10
danix: ale przecież tam w mianowniku jest nie x2−1 tylko 1−x2, Może to dlatego?
23 kwi 23:12
Ajtek:
Ja rozwiązania Tobie gotowego nie podam. Pokazałem co zrobić i tak rób z każdą liczbą. Nie
zasłaniaj sie rzetelnościa podręcznika.
23 kwi 23:13
Ajtek:
Sorry, źle zerknąłem, zmienia to postać rzeczy

.
| | x2+1 | |
Czyli sprawdzasz, np. 0= |
|  . |
| | 1−x2 | |
23 kwi 23:15
danix: dzięki − będę próbował
23 kwi 23:15
Ajtek:

Mój błąd, oczywiście, przepraszam za zamieszanie. Teraz wyjdzie 1

.
23 kwi 23:16
danix: spoko − też tego nie widziałem, ale tak to jest jak się liczy kilka godzin, przychodzi
zmęczenie i przy okazji ślepota
23 kwi 23:20
Ajtek:
Nie tyle ślepota, co rutyna

.
23 kwi 23:21
danix: ale mam nauczkę by odpuścić zadanie i wrócić do niego później, a ja mam tak, że jak nie
rozwiążę czegoś to mnie drażni, że czegoś nie rozwiązałem... dzięki wielkie bo bym siedział
dalej i szedł z tym zadanie donikąd
23 kwi 23:25
Ajtek:
Szedłbyś donikąd przez moje niedopatrzenie

. Zwracaj uwagę na takie błędy

.
23 kwi 23:28
Ajtek:
Powodzenia
23 kwi 23:29