zadanie na dobranoc
Saizou : ma ktoś jakieś przyjemne zadanko z planimetrii na dobranoc
23 kwi 22:12
Eta:
Aaa ...

szare, bure ........
23 kwi 22:13
Saizou : ale najpierw zadanko

(btw. mam rudego kota

)
23 kwi 22:14
Ajtek:
Dobr wieczór
Eta,
Saizou 
.
Humory widzę dopisują

.
23 kwi 22:16
Saizou : Witaj
Eta i Ajtek i to bardzo trzeba cieszyć się życiem
23 kwi 22:17
Dominik: W trapezie ABCD (AB || CD) dwusieczna kąta wewnętrznego ABC jest prostopadła do ramienia AD
trapezu i ma z tym ramieniem punkt wspólny P. Punkt P dzieli ramię AD w stosunku 2:1 (dłuższa
część leży bliżej dłuższej podstawy). Oblicz stosunek pola trójkąta ABP do pola czworokąta
PBCD.
przyjemne, latwe zadanko.
23 kwi 22:19
Bogdan:
Zadania z matury z 1868 r.
Zadanie 1. Znaleźć cztery liczby tworzące kolejno proporcję, których suma jest równa 45,
różnica dwóch kolejnych zmniejszona o 1 jest równa różnicy dwóch pozostałych, a suma
kwadratów ostatniej i pierwszej zmniejszonej o 1 jest równa sumie kwadratów pozostałych
liczb zwiększonej o 30.
Zadanie 2. W trójkącie wysokość poprowadzona z wierzchołka dzieli kąt w wierzchołku
w stosunku 2 do 1, a podstawę odpowiednio na odcinki długości 214 i 50. Wyznaczyć
wszystkie boki i kąty w tym trójkącie.
Zadanie 3. Kula wpisana w stożek prosty połowi jego wysokość, a płaszczyzna równoległa
do podstawy i styczna do kuli odcina koło o promieniu 7. Obliczyć objętość kuli i stożka.
Zadanie 4. Znaleźć trójkąt równoramienny, znając kąt w jego wierzchołku i odległość środków
koła wpisanego i opisanego na tym trójkącie.
23 kwi 22:19
Dominik: 1868?
23 kwi 22:20
Saizou : a miało być przyjemnie
23 kwi 22:21
Ajtek:
Witaj
Bogdan 
.
Przyjemne zadanka

.
23 kwi 22:21
Eta:
23 kwi 22:23
Ajtek:
Wiem dlaczego puszczasz oko
Eta 
. Tzn. chyba wiem.
23 kwi 22:24
Bogdan:
Tak, to są zadania z roku 1868 poziomu (jak byśmy dzisiaj powiedzieli) podstawowego.
Są jeszcze trzy zadania poziomu wyższego.
Poziom wyższy.
Zadanie 1. W dany stożek prosty wpisać walec o największej objętości. Obliczyć stosunek
jego wysokości do wysokości stożka i stosunek promienia podstawy walca do promienia
podstawy stożka.
Zadanie 2. W trójkącie sferycznym o bokach a, b, c i kątach A, B, C znany jest kąt C = 75°12'
i bok a = 52°25'. Obliczyć pozostałe boki i kąty trójkąta.
Zadanie 3. Skonstruować parabolę, znając jej ognisko i jego odległość od stycznej do
paraboli w danym punkcie.
23 kwi 22:26
Ajtek:
Te trzy już są mniej przyjemne

.
Z pierwszym bym powalczył, ale reszta...
23 kwi 22:28
PW:
Saizou, Ty jak Pascal, który powiadał, że inni walczą z matematyką wymawiając się bólem
zębów, a on walczy z bólem zębów rozwiązując zadania. Czeka Cię wielka przyszłość.

To znasz? W trójkącie równobocznym o polu P na bokach obrano punkty D, E i F dzielące te boki w
stosunku 1:2, tak jak na rysunku. Wyliczyć, jaką część P zajmuje trójkąt KLM.
23 kwi 22:28
Saizou : na razie głowię się nad zadaniem od Dominika.
Trzeba się w końcu przełamać i powalczyć z geometrią, która u mnie kuleje
23 kwi 22:30
Dominik: wskazowke?
23 kwi 22:34
ciekawski: Bogdan, mogłbyś podać link do tej całej matury? Chętnie bym obejrzał całość.
23 kwi 22:36
23 kwi 22:37
Saizou : nie, trzeba być konsekwentnym, jak się zaczęło to trzeba skończyć
23 kwi 22:37
Bogdan:
Podaje jako ciekawostkę.
W Zbiorach Specjalnych Biblioteki Uniwersytetu Wrocławskiego zachowały się dokumenty
z matury w Gimnazjum Świętej Elżbiety w roku 1868.
Do matury przystąpiło siedmiu abiturientów, którzy zdawali kolejno: języki (niemiecki −
wszyscy, kilku francuski, a jeden − polski). W dalszej kolejności zdawano grekę, łacinę
lub hebrajski, matematykę, historię z geografią i fizykę.
Trzeciego marca 1868 o godzinie 8:15 rozpoczął się egzamin z matematyki. Ostatni
kandydat opuścił salę o 12:30. Komisji egzaminacyjnej przewodniczył dr Kampmann,
a prace z matematyki poprawiał Kambly. Zestaw z matematyki obejmował cztery zadania.
Zadania na ogól rozwiązywano poprawnie, choć nie zawsze elegancko. Prace wyglądają tak
jak dziś − są pokreślone i niekiedy trudno czytelne. Nie był to jednak koniec ich zmagań
z matematyką. 15 marca, w godzinach od 9 do 12:30 odbył się dodatkowy egzamin
z matematyki wyższej, który zdawało już tylko dwóch spośród siedmiu maturzystów.
23 kwi 22:39
Bogdan:
To jest własnie ten tekst, do którego link wskazał Dominik
23 kwi 22:40
bash: Podpowiedź do zadania od @Dominika...szukaj trójkątów podobnych
23 kwi 22:44
Dominik: | | 8 | |
kolejna wskazowka czy wyszlo? prawidlowa odp |
| . |
| | 7 | |
23 kwi 22:53
Saizou : jednak porwałem się z motyką na słońce, jutro przysiądę porządnie (mam taką nadzieję) i
rozwiąże, czasami trzeba się z zadaniem przespać

(ale jeśli mógłbym prosić to nie
rozwiązujcie tych zadań)
23 kwi 22:59
Saizou :

ΔCDE~ΔABE (kk)
x+l=2x
x=l
| | 1 | | 7 | |
PBCDP=P{ABE}−PABP−PCDE=2xd−xd− |
| xd= |
| xd |
| | 8 | | 8 | |
cud że się udało
24 kwi 19:28
Dominik:
24 kwi 19:32
bezendu: @Saizou chcesz jeszcze jakieś zadanka z planimetrii
24 kwi 19:40
Saizou : trzeba najpierw spróbować długowiecznych zadań do Bogdana
24 kwi 19:51
bezendu: jak chcesz zadanka−dowody to podaj e−mail
24 kwi 19:53
Dominik: kolejne przyjemne (kolega mnei straszyl, ze arcytrudne − mi jakos podeszlo i od razu wpadlem na
pomysl jak je zrobic):
O trójkącie ABC wiadomo, że jego pole P można obliczyć następująco: P = a2 − (b − c)2, gdzie
a, b, c oznaczają długości boków trójkąta. Wyznacz cosinus kąta leżącego naprzeciwko boku
długości a.
24 kwi 19:53
Prosiałke:

Na bokach BC i CD równoległoboku ABCD zbudowano kwadraty CDEF i BCGH. Udowodnij, że |AC|=|FG|
24 kwi 20:16
24 kwi 20:19
Dominik: wystarczy zauwazyc, ze na bokach CF i CG mozna zbudowac przystajacy rownoleglobok do ABCD.
24 kwi 20:22
Dominik: | | 15 | |
Saizou, cosα = |
| . wskazowke? |
| | 17 | |
24 kwi 20:22
Saizou : tak łatwo się nie poddam
24 kwi 20:25
Saizou : na stan obecny dochodzę do momentu
4cosα=−sinα+4
24 kwi 20:39
Dominik: no to najtrudniejsza czesc zadania masz za soba

beda 2 rozwiazania i jedno trzeba odrzucic
(dlaczego?).
24 kwi 20:40
Saizou : bo α może należeć do I i II ćw.
24 kwi 20:41
Dominik: 
cosα = 1 ⇒ α = 0
o, dla takiego α nie ma trojkata.
24 kwi 20:52
Saizou : co więcej musi być to pierwsza ćwiartka, bo wyrażenie 4cosx+sinx=4 nie byłoby prawdziwe, bo
gdyby α∊II ćw to 1<cos α<0 , a 1>sin>0
24 kwi 20:52
Dominik: | | 15 | |
a udalo ci sie dojsc do cosα = |
| ? |
| | 17 | |
24 kwi 20:52
Saizou : jeszcze nie

i na razie bark pomysłu
24 kwi 20:56
Dominik: podnies do kwadratu
24 kwi 20:58
Saizou : znaczy się postawiłem za sinx=√1−cos2x drugiej wersji nawet nie robię bo ustaliłem że x∊ I
ćw.
24 kwi 20:59