ciagi
Kinia: PILNE PILNE PILNE


!
Suma trzech poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego wynosi 21. jesli do pierwszego wyrazu
dodam 1 drugi zwieksze o 4 a trzeci o 3 to otrzymamy ciag geometryczny. wyznacz te liczby
23 kwi 21:44
Ajtek:
a1+a1+r+a1+2r=21 ⇒ a1+r=7
(a1+r+4)2=(a1+1)*(a1+2r+3)
Rozwiąż ten układ równań.
23 kwi 22:08
Kinia: wtedy delta wyjdzie 493 a pierwiastek z delty 22,20 wiec chyba jest cos nie tak, to jest
zadanie ze spr i wydaje mi sie ze delta powinna wyjsc jakaas calkowita
23 kwi 22:12
Ajtek:
Pokaż obliczenia

.
23 kwi 22:14
wredulus_pospolitus:
sprawdź treść zadania ... bo dla takiej treści ... nie ma takiego 'r' aby to bylo spełnione
23 kwi 22:20
Kinia: a1+r=7
(a1+r+4)2=(a1+1)*(a1+2r+3)
a1=7−r
(7−r+r+4)2=(7−r+1)*(7−r+2r+3)
a1=7−r
11↗2=(8+r)(11+r)
a1=7−r
121=88+19r+r↗2
r↗2+19r−33=o
delta=361+132= 493
23 kwi 22:21
Ajtek:
No to błędna treść zadania.
23 kwi 22:22
Ajtek:
A wróć jest błąd

121=88+19r
−r2
Dalej nie liczyłem.
23 kwi 22:23
Kinia: no wiec dalej by wyszlo delta=361−132=229 i tak lipa bo pierwiastek z delty wyjdzie 15.13
23 kwi 22:28
Ajtek:
Czyli błąd w treści.
A funkcja powinna wyglądać tak: −r2−19r+33=0
Robisz błedy w znakach, a ja wyłapuję pierwszy.
23 kwi 22:32
wredulus_pospolitus:
Panowie ... od kiedy 7+3 = 11

funkcja wygląda:
121=80−2r−r
2
23 kwi 23:12
wredulus_pospolitus:
to raczej winno być:
pierwszy zwiększamy o 1
drugi zwiększamy o 3
a trzeci zwiększamy o 5
wtedy ma to sens ... a ciągi są o wyrazach calkowitych
23 kwi 23:13
Ajtek:
wredulus pospolitus pierwsze co mi się rzuciło w oczy to −r2. Dalej nie sprawdzałem.
23 kwi 23:21