Ciekawe zadanie
Technik:
| | 3 | |
Wyznacz zbiór A'∩B jeżeli A={m∊R: |
| ≤1 } i B={m∊R: m3+8≤2m2+4} |
| | m−2 | |
więc najpierw wyznaczam zbiór A
D
f=m∊R\{2}
(−m+5)(m−2)≤0
m∊(−
∞,2)∪<5,
∞) przy 2 otwarty bo dziedzina wyklucza

A'=<2.5)
teraz wyznaczam zbiór B
m
3+8≤2m
2+4m
m
3−2m
2−4m+8≤0
m
2(m−2)−4(m−2)≤0
(m−2)(m
2−4)≤0
(m−2)(m−2)(m+2)≤≤0
(m−2)
2(m+2)≤0
m∊(−
∞−2>∪{2}
teraz część wspólna A'∩B
A'∩B={2} wszystko ok

jak jest jakiś błąd w zapisie czy rozumowaniu to proszę mnie poprawić
23 kwi 21:35
Technik:
23 kwi 22:17
Eta:
ok
23 kwi 22:21
Technik: Dziękuje
23 kwi 22:23
Eta:
Na zdrowie.........
23 kwi 22:23
Technik: Dziękuje mam jeszcze jedno zadanko
23 kwi 22:25
Technik: Rozwiąż równanie 2(sinx+cosx)=tgx+1
nie wiem jak to ruszyć
23 kwi 22:31
Dziabong: Wpadłem na taki pomysł
Najpierw założenie, że x ≠ π/2 +kπ
Przenosimy wszystko na lewo i zmieniamy tgx na sinx/cosx czyli
2sinx + 2cosx − sinx/cosx −1 = 0
Teraz mnożymy wszysko przez cosx
2sinxcosx +2cos2 x − sinx − cosx = 0
Wyciagamy sobie sinx i cosx przed nawiasy czyli
sinx(2cosx−1)+cosx(2cosx−1) = 0
(sinx+cosx)(2cosx−1)=0
sinx+cosx = 0 v cosx=1/2
W pierwszym przypadku możemy pomnożyć podzielić wszystko przez cosx więc wyjdzie
tgx = −1 v cosx = 1/2
Z tym już nie powinno byc problemów
Mam nadzieję, że dobrze mi wyszło.
23 kwi 23:25
Dziabong: Mały błąd w tłumaczeniu się wdał.
"W pierwszym przypadku możemy pomnożyć podzielić wszystko przez cosx więc wyjdzie"
Oczywiście podzielić, nie pomnożyć podzielić
23 kwi 23:27
23 kwi 23:28
damam: odnośnie zadania pierwszego Technika, mam pytanie.
Wyznaczyłeś sobie zbiór A, a potem przedział zbioru A' wyznaczyłeś w jaki sposób? Bo ja nie
bardzo kapuję
23 kwi 23:57
24 kwi 00:16
Technik: damam wiesz już teraz?
24 kwi 07:28
damam: aaa tak tak, czyli A' jest dopełnieniem. A że przedział był (−∞,2) ; <5,+∞) no to brakuje nam
tego co jest pomiędzy czyli: <2,5) − jak rozumiem, czy zamknięty czy otwarty, w zależności
jakie byłby w zbiorze A i wtedy przeciwne.
24 kwi 20:06
Technik: dokładnie tak

zadanko bardzo proste i przyjemne
24 kwi 20:08
damam: okej, dzięki wielkie
24 kwi 20:44