plalimetria pomoże ktoś proszę;)))))))))))))))))))))))00
majka: Trapez równoramienny o podstawach 6√3cm i 2√3cm opisany jest na okręgu o promieniu 3cm.Oblicz
pole i miary kątów tego trapezu.
23 kwi 21:12
Janek191:
a = 6
√3 cm
b = 2
√3 cm
r = 3 cm
c − długość ramienia trapezu
Ponieważ trapez jest opisany na okręgu, więc 2 c = a + b
2 c = 6
√3 + 2
√3 = 8
√3
c = 4
√3
h − wysokość trapezu równoramiennego
h = 2*r = 2*3 = 6
oraz
| | 6 | | 3 √3 | | √3 | |
sin α = |
| = |
| = |
| |
| | 4 √3 | | 6 | | 2 | |
więc
α = 60
o
=========
β = 180
o − α = 120
o
====================
Pole trapezu
P = 0,5 *( a + b)*h = 0,5 *( 6
√3 + 2
√3}*6 = 8
√3*3 = 24
√3
=======================================================
Odp. P = 24
√3 cm
2; kąty ostre trapezu mają miary 60
o, a kąty rozwarte 120
o.
===================================================================
23 kwi 21:31
Janek191:
a = 6
√3 cm
b = 2
√3 cm
r = 3 cm
c − długość ramienia trapezu
Ponieważ trapez jest opisany na okręgu, więc 2 c = a + b
2 c = 6
√3 + 2
√3 = 8
√3
c = 4
√3
h − wysokość trapezu równoramiennego
h = 2*r = 2*3 = 6
oraz
| | 6 | | 3 √3 | | √3 | |
sin α = |
| = |
| = |
| |
| | 4 √3 | | 6 | | 2 | |
więc
α = 60
o
=========
β = 180
o − α = 120
o
====================
Pole trapezu
P = 0,5 *( a + b)*h = 0,5 *( 6
√3 + 2
√3}*6 = 8
√3*3 = 24
√3
=======================================================
Odp. P = 24
√3 cm
2; kąty ostre trapezu mają miary 60
o, a kąty rozwarte 120
o.
===================================================================
23 kwi 21:33