pomocy ;o
Brunetka94: W urnie jest 6 kul białych, m czarnych i n zielonych. Losujemy jedną kulę z tej urny. Wyznacz m
i n, wiedząc że prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej jest dwa razy mniejsze niż
prawdopodobieństwo wylosowania kuli, która nie jest czarna, a prawdopodobieństwo wylosowania
kuli białej jest trzy razy mniejsze od prawdopodobieństwa wylosowania kuli, która nie jest
biała. Ile równe byłoby prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej, gdyby do tej urny wrzucić
8 kul białych?
23 kwi 21:11
irena_1:
2m=6+n
18=m+n
n=2m−6
18=m+2m−6
3m=24
m=8
n=16−6=10
m=8
n=10
6+m+n=6+8+10=24
6+8=14
24+8=32
24 kwi 08:13