rownanie z parametrem
ciekawski: Ile wynosi parametr a, gdy równanie ||x−2|−1| = a posiada dokładnie trzy rozwiązania?
23 kwi 21:09
Licealista_Theosh: a∊(0,1)
23 kwi 21:12
ciekawski: Możesz wyjaśnić?
23 kwi 21:13
Licealista_Theosh: Umiesz odbijać wykres wzdłuż osi OX i OY?
23 kwi 21:16
ciekawski: Tak...
23 kwi 21:18
Licealista_Theosh:
Narysuj wykres funkcji f(x)=x
23 kwi 21:18
Licealista_Theosh: Tak na marginesie to zadanie da się zrobić w pamięci
23 kwi 21:19
ciekawski: tyle ze nie o to pytam, narysowac umiem to cale i tak na marginesie to a∊(0,1>
mnie chodzi o rozwiazanie tego bez wykresu
23 kwi 21:24
Licealista_Theosh: Mam wykrs funkcji |x−2| czyli |x| przesunięta o 2 jednostki w prawo
Teraz mam |x−2|−1 czyli ten sam wykres przesuwam o 1 jednostkę w dół
Potem ||x−2|−1| czyli to co na dole idzie na góre to co na dole znika. Czyli powstało taki
"dyngs" w przedziale a∊(0,1)
Tam się kropnąłem i napisałem złą odpowiedź. Poprawna to a=1
23 kwi 21:30
ciekawski: obaj się "kropnęliśmy", dziękuję mimo to
23 kwi 22:27