sinusy cosinusy funkcja kwadratowa
akante: Znajdź wszystkie wartości parametru α∊(0,2π) dla których funkcja f(x)=(x+2sin2α)(x+3cosα+3)
ma jedno miejsce zerowe
Zał:Δ=0
x2+3cosαx+3x+2sin2αx+6cosαsin2α+6sin2α
x2+(3xosa+3+2sin2α)x+6cosαsin2α+6sin2α
Δ=(3xosa+3+2sin2α)2−4(6cosαsin2α+6sin2α)
Dobrze robię bo nie chce dalej w to brnąć jak jest źle proszę o sprawdzenie
23 kwi 21:00
akante: | | 1 | |
i btw proszę o pomoc bo nie wiem jak obliczać jak wychodzi mi w równaniu że sinx= |
| lub |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | π | | π | | 5π | |
sin= |
| |
| dla |
| czyli dla |
| +2kp lub |
| +2kp ale co z |
| | −2 | | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | |
minusami? Błagam o pomoc
23 kwi 21:09
akante: w siunsach wystarczy dopisac minus do rozw? a w cosinusach? proszęę
23 kwi 21:12
Mila:
f(x)=(x+2sin
2α)(x+3cosα+3)
Tu nie trzeba liczyć delty, bo masz postać iloczynową.
teraz masz:
x
1=−2sin
2α lub x
2=−3cosα−3
Ma być jedno miejsce zerowe⇔x
1=x
2
−2sin
2α=−3cosα−3
−2sin
2α+3sinα+3=0
−2(1−cos
2α)+3cosα+3=0
2cos
2α+3cosα+1=0
cosα=t i t∊<−1,1>
2t
2+3t+1=0
Δ=1
| | 1 | | π | | −π | |
α=π lub (cosx= |
| , x= |
| lub x= |
| ) |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | −1 | | π | | −π | |
cosα= |
| ⇔α= |
| +π lub x= |
| +π |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 2 | |
x=π lub x= |
| π lub x= |
| π |
| | 3 | | 3 | |
(są 3 rozwiązania)
| | 1 | |
Dla sinx=− |
| wyjaśnię w następnym wpisie. |
| | 2 | |
23 kwi 22:32
Mila:
Dla x∊<0,2π>
| | 1 | | π | | π | | 5 | |
sinx= |
| ⇔x= |
| lub x=π− |
| = |
| π |
| | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | |
23 kwi 22:40