matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matura
Alicja:
Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg oraz |AB|=2 |BC|=3 |CD|=4 |DA|=5, oblicz cos kątaBCD Oraz pole tego czworokąta. korzystałam z twierdzenia cos, powstał układ równań, który po rozwiązaniu dał mi
1
cos= −
, obawiam sie że coś nie tak..
11
23 kwi 19:59
irena_1:
1
Dobrze. cosα=−
(to kąt rozwarty, więc cosinus jest ujemny)
11
1
1
120
sin
2
α=1−(−
)
2
=1−
=
11
121
121
2
√
30
sinα=sin(180
0
−α)=
11
1
2
√
30
1
2
√
30
P
ABCD
=
*5*2*
+
*3*4*
2
11
2
11
23 kwi 20:05